Tłuszcze szkodzące naszemu organizmowi

0

W każdym spożywanym przez nas posiłku są tłuszcze. Niestety w większości ich są to tłuszcze, które nie pomagają w rolach życiowych naszego organizmu, i wspomagają go lecz tylko szkodzą. Największym złem jest tłuszcz nasycony. Zwiększa on w naszym organizmie poziom cholesterolu LDL czyli lipoproteiny, która posiada niską zawartość jak i zmniejsza dobre HDL. Co może spowodować nawet zatkanie tętnic w naszym organizmie. Tłuszcze nasycone są bardzo trudne w spalaniu –znacznie trudniejsze, niż pozostałe tłuszcze, ponieważ organizm dużo łatwiej je magazynuje w tkance tłuszczowej przez co powstaje, tzw „oponka” . Dalszym „niby tłuszcze” jest cholesterol, jego małe ilości możemy znaleźć w produktach które posiadają tłuszcze nasycone jak i tłuszcze trans. Zbyt duża ilość choresterolu może prowadzić do chorób serca. Niektóre osoby naturalnie posiadają zbyt wysoki poziom tych tłuszczów w organizmie. Nasz organizm jest przystosowany do codziennej regulacji jego stężeniea, więc nie trzeba uzupełniać tego rodzaju tłuszczów we „własnej” diecie. Ostatnim rodzajem złych tłuszczy są tłuszcze trans, które są najczęściej w olejach roślinnych, najpopularniejszymi produktami zawierającymi owe tłuszcze są krakersy, ciastka, oraz produkty, które posiadają długi termin wazności. Te właściwości wlaśnie nadają tłuszcze trans. Są one niebezpieczne dla zdrowia i obniżają poziom cholesterolu HDL a zatem podwyższają ten zły LDl. Nadmiar tłuszczy trans może prowadzić do nadczynności układu immunologicznego

http://cosmomama.pl/

Woda, twój sprzymierzeniec

0

Na pewno słyszałaś o tym, że picie wody jest bardzo istotne podczas odchudzania i o tym, że odmładza, ale czy zastanawiałaś się, dlaczego tak jest? Dziś odpowiem na to pytanie. Woda doskonale wypełnia żołądek i pijąc ją często w odpowiednich ilościach, czyli np. pół szklanki na raz – masz uczucie sytości, które jak wiadomo podczas odchudzania jest bardzo istotne, ale to nie jedyny powód aby pić wodę, ponieważ jak dowodzą badania wypijana woda przyśpiesza metabolizm, a szybszy metabolizm to więcej spalonych kalorii w krótszym niż dotychczas czasie. Przyjmuje się, że optymalną ilością wypitej wody w ciągu dnia dla osoby dorosłej jest minimum 2,5l (dla dzieci 1,5l), ale ostatnio pojawił się pewien trend – picie wody dla odmłodzenia i tutaj już mówimy o ilościach rzędu od 6 do 8 litrów wypijanej wody DZIENNIE. Taka kuracja jest doskonała dla naszego organizmu, a odmładzanie, to nic innego jak nawadnianie skóry, która wygląda podczas takiej wodnej kuracji dużo młodziej, promiennie, a małe zmarszczki wręcz znikają. Nie wierzysz? Ja też nie wierzyłam, ale pomyślałam chwile po tym, że warto spróbować, bo to nic nie kosztuje i kolejnego dnia przystąpiłam do eksperymentu…Piłam po około 6 litrów dziennie (tyle mój organizm był w stanie znieść) i już po 2 dniach zobaczyłam różnicę w wyglądzie mojej skóry, która stała się bardziej elastyczna i jakby jaśniejsza, rozpromieniona. Ten eksperyment pokazał mi, że woda jest prawdziwym sprzymierzeńcem człowieka, w końcu 80% naszego ciała składa się z wodyJ

www.sztukapielegnowania.pl

Marzysz o smukłej sylwetce?

0

Marzysz o smukłej sylwetce? Chcesz zgubić kilka kilogramów ale nie masz ochoty katować się godzinami ćwiczeń na siłowni? Bardzo wiele osób stosuje dietę w skrócie nazywaną dietą paleo. Dieta paleo to inaczej dieta paleolityczna. Często można spotkać się też z nazwą dieta człowieka jaskiniowego, dieta człowieka pierwotnego, dieta człowieka myśliwego. Można się również spotkać z opinią, że dieta paleo nie jest dietą a stylem, formą życia. Dieta paleo opiera się na pogrupowaniu dostępnych produktów na takie, które znane były człowiekowi pierwotnemu i na takie których nie spożywał. Łatwo odgadnąć, że ludzie pierwotni odżywiali się głównie warzywami, owocami, orzechami, mięsem, rybami ale również owocami morza, spożywali również miód, przyprawy, zioła. Istotnym jest również fakt, że człowiek pierwotny spożywał tylko i wyłącznie tłuszcze naturalne. Dieta paleo zakłada wykluczenie z jadłospisu mleka i wszelkich produktów pochodzenia mlecznego, ziemniaków, zbóż a także roślin strączkowych oraz cukrów innych niż te pochodzenia naturalnego. W diecie tej przygotowane i spożywane posiłki powinny być jak najbardziej naturalne, jak najmniej przetworzone. Przy długofalowym zastosowaniu tej diety możemy zaobserwować spadek masy ciała przy jednoczesnym wzroście tkanki mięśniowej. Nasz organizm będzie miał większe pokłady energii, poprawi się nasze samopoczucie. Spożywanie posiłków naturalnych, jak najmniej przetworzonych poprawi funkcjonowanie układu trawiennego, ograniczy również możliwość wystąpienia alergii pokarmowych.

www.beautypoint.pl

Dieta a nasze samopoczucie

0

Czy zdarzyło Ci się wstać bardziej zmęczonym niż położyłeś się spać, a po całym dniu pracy czujesz się tak jakbyś pracował w kamieniołomach? Czy zastanawiałeś się gdzie może leżeć przyczyna twojego złego samopoczucia? Zapewne tłumaczyłeś sobie to faktem, że dużo pracujesz i że to dlatego . Częściowo masz rację, ale bardzo dużo winy leży po stronie twojej diety oraz napojów typu coca-cola czy kawa. Dlaczego tak się dzieje? Życie w ciągłym stresie, nieregularne i niezdrowe posiłki, a także duża zawartość kofeiny w organizmie, która wypłukuje ważne elektrolity wpływa na to, że nie funkcjonujemy tak jak trzeba. Czujemy się senni, otępiali i nie mamy na nic siły, a wszelakie próby poprawy pracy naszego organizmu nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. A wystarczy niewiele by to zmienić! Jeśli wzbogacisz swoją dietę o produkty bardzo bogate w potas, wapń, magnez czy potas to Twoje ciało Ci za to podziękuję! Ponadto unikaj picia kawy, a jeśli już musisz, to staraj się ją pić z mlekiem ( wtedy mniej substancji zostanie usuniętych ). Zarówno dieta ma dużo wspólnego z naszym samopoczuciem, jak i ruch. Zdziwiony? Podczas ćwiczeń uwalniane są różne substancję i hormony takie jak np. hormon szczęścia, który po lekkim treningu zapewnia nam energię i dobry humor na cały dzień. Jaki z tego wniosek? Wystarczy tylko trochę produktów pozmieniać w naszej diecie, by nasz organizm zaczął pracować prawidłowo i efektywnie. Dodatkowo codzienne poranne ćwiczenia czy chociażby zwykle bieganie zapewni nam siły witalne nawet na cały dzień pełen stresu.

www.pracowniapiekna.pl

Dieta dukana

0

Dieta dukana. Pewnie każdy o niej słyszał. Czy taka skuteczna? Lipa jest w tym ze bardzo długo trwa. Troche monotonna bo normalnie stale to samo trzeba jest. Człowiek oszaleje. Ale drugiej strony może po pewnym czasie już się odzwyczaił od poprzednich nawyków żywieniowych i jest łatwiek.kto wie. Dieta także nazywa się proteinową wymysloną przez doktora Pierre dukana. Sworzył plan żywieniowy z potrzeby checi pomocy swoim pacjetom którzy chca schudnąć. Swoje założenia kierował dwiema zadasami a wiec ze ma być dieta skuteczna i zdrowa. Układał zasady przez wiele lat. Pomógł bardzo dużej ilości ludzi z nadwagą. Do dzisiaj możemy czytac jeo książki także czytac na stronach internetowych i aplikacjach mobilnych bo metoda jest kontynuowana. Dieta składa się z czterech czesci . główna zasada dety jest zwiekszenie spozywanych produktów białkowych i ograniczenie węglowodanów i tłuszczów. Białka są niskokaloryczne i zwiększają nakład energii do ich przetwarzania i wykorzystania przez organizm. Dieta dukana nie narzuca nam tempa posiłków ntzw ze o każdej wyznaczonej godz nie trzeba cos zjesc itp. Chudnie się jedząc i niby nie odczuwa się głodu. Na pewno jak szybko się schudnie to człowiek bardziej się motywuje i chce osiagnąc swój wymarzony cel. Zawsze stale powtarzane jest to ,ze trzeba pic około 1,5 wody. Planowanie diety wymaga od nas zapoznania się z wszystkimi czterema fazami. Pierwsza faza to uderzeniowa , druga naprzemienna, trzecia utrwalanie efektów, czwarta stabilizacyjna. Dieta bardziej jest skuteczna jak się cwiczy, wykonuje jakas aktywność fizyczną.

http://www.naszauroda.pl/

PIERWSZA POMOC RATUJE ŻYCIE

0

Klub „Zdrowie i uroda” nawiązał współpracę z firmą prowadzoną przez profesjonalnych ratowników medycznych „Impuls”. Jeszcze w tym miesiącu wdrożą nowatorski, skierowany do społeczności lokalnej, projekt.

W ciągu najbliższego kwartału, w weekendy, będą pojawiać się wspólnie w najbardziej uczęszczanych punktach miasta. Takich jak rynki, tereny przy hipermarketach, czy galeriach handlowych. Wspólnie będą uczyć zasad udzielania pierwszej pomocy. Pokazy będą się rozpoczynały o każdej pełnej godzinie, pomiędzy 8.00 i 29.00. W ich trakcie, oprócz syntetycznego przedstawienia zasad, zademonstrują także jak udzielanie pomocy wygląda w praktyce. Każda z osób biorących udział w takim pokazie będzie mogła spróbować swoich sił na profesjonalnym fantomie. Organizatorzy szacują, że w trakcie jednego weekendu przeszkolą około tysiąca osób.

Udzielenie pierwszej pomocy, która może przecież uratować życie wcale nie jest prostą sprawą. Teoretycznie każdy z nas, gdzieś w swoim życiu, z takimi zajęciami się zetknął ale większości zasad już nie pamiętamy, a gdy jeszcze do tego doszedłby stres związany z wypadkiem wpadlibyśmy w panikę nie wiedząc co robić.

Dlatego też warto udać się na pokaz i przynajmniej przypomnieć sobie najważniejsze zasady.

Niespodzianką dla osób dorosłych będzie moduł poświęcony ratowaniu noworodków np. w trakcie zakrztuszenia. Szkoła „Impuls” jest jedną z nielicznych w kraju, która dysponuje fantomem noworodka. Pamiętajmy, że urządzenia te są ogromnie kosztowne i nie wszystkich szkolących na tak profesjonalne rzeczy stać. Zatem, z tej okazji warto skorzystać podwójnie.

www.dbamourode.pl

Rezygnacja ze śniadania coraz powszechniejsza?

0

Współczesny świat składa się z ogromnej ilości przeróżnych zagadnień i możliwości. Ludzie mają tendencję do zastanawiania się nad nimi wszystkimi. Przy tym starają się przewidzieć sposób i kierunek rozwoju poszczególnych zjawisk w przyszłości oraz ich wpływu na nasze życie, czasami mając przy tym rację, a niekiedy całkowicie się myląc. Przykładem tutaj może być masowa rezygnacja ze śniadania, który to temat ostatnio zaprząta głowę i spędza sen z powiek coraz większej liczbie osób. Co też poczniemy, kiedy wreszcie dojdzie do powszechnego pracoholizmu, a w rezultacie do tego? Wielu głowi się nad możliwymi następstwami i tym, co mogłoby to oznaczać dla nas. Jedna z bardziej prawdopodobnych prognoz przewiduje wystąpienie problemów zdrowotnych, co ze zrozumiałych przyczyn raczej nie spotkałoby się z naszym entuzjazmem. To wszystko jest o tyle bardziej denerwujące, że tak naprawdę do końca nie wiadomo jak się przygotować na masową rezygnację ze śniadania. i jej nieprzyjemne dla nas następstwa.

Aczkolwiek, tak naprawdę nie jest to sprawa, nad którą powinno się zamartwiać. Trzeba przy tym wiedzieć, że nie jest to zdrowe, co w znacznym stopniu utrudnia masową rezygnację ze śniadania, jeśli całkowicie tego nie uniemożliwia. Dlatego powinniśmy przestać się tym przejmować, ponieważ na dzień dzisiejszy można stwierdzić, że coś takiego nie powinno mieć miejsca. A gdyby kogoś to nadal nie przekonywało, można dodać, że ten trend się odwraca, co już ostatecznie powinno przesądzić o sprawie. Nie należy zatem martwić się czymś takim jak masowa rezygnacja ze śniadania, ponieważ nie mamy powodu.

www.nailsworld.pl

Jak wybrać garnki stalowe?

0

W ofercie rynkowej można znaleźć bardzo różne rodzaje garnków, a ich wybór jest naprawdę wyjątkowo szeroki. Kiedyś dominowały garnki emaliowane, ale obecnie niezwykle popularne i najczęściej wybierane są garnki ze stali nierdzewnej, które w dobrym stanie mogą posłużyć przez wiele lat.

Garnki stalowe – zalety

W produkcji naczyń kuchennych najczęściej stosuje się stal nierdzewną oznaczoną symbolem 18/8 lub 18/10, co oznacza, iż zawiera 18% chromu oraz 8 lub 10% niklu. To zdecydowanie jeden z najbardziej trwałych i bezpiecznych materiałów. Chrom wyraźnie przyczynia się do zwiększenia wytrzymałości garnków, a jednocześnie ochrania je przed rdzewieniem wskutek kontaktu z powietrzem. Dzieje się tak poprzez wytwarzanie zupełnie nietoksycznej warstwy ochronnej z tlenku chromu. Z kolei zawartość niklu w dużym stopniu utwardza garnki i dlatego przez długi czas użytkowania mogą one wyglądać praktycznie jak nowe.

Stop stali nierdzewnej charakteryzuje się świetną odpornością na uszkodzenia mechaniczne, różne zarysowania, a garnki stalowe trudno też poobijać, co zdarza się w przypadku naczyń emaliowanych. Nie zachodzi ryzyko odkształcenia dna czy ścianek i to nawet w bardzo wysokich temperaturach. Kolejną istotną kwestią będzie absolutny brak reakcji na substancje kwaśne. Co więcej, stal jest materiałem ferromagnetycznym i przyciąga magnes, a to oznacza, że garnki ze stali nierdzewnej idealnie się nadają do stosowania w tak popularnych w ostatnim czasie kuchenkach indukcyjnych.

Warto również podkreślić walory estetyczne garnków stalowych. Stal błyszcząca, jak i matowa zawsze prezentuje się elegancko w każdej kuchni, a garnki niezwykle łatwo się czyści i to nawet szczotkami drucianymi. Nie trzeba ich konserwować i bez ryzyka można je myć w zmywarce. Do gotowania można zaś wykorzystać akcesoria kuchenne metalowe.

Problemem w przypadku tego typu garnków może okazać się ich waga, dużo większa niż naczyń aluminiowych. Niektóre osoby bywają też uczulone na nikiel i wtedy powinny raczej unikać gotowania w garnkach zawierających ten pierwiastek, jednak to dość rzadko występujący rodzaj alergii.

Na jakie aspekty zwrócić uwagę przy wyborze garnków stalowych?

Sama stal niezbyt dobrze rozprowadza ciepło, ale w sklepie z garnkami można zakupić zestaw garnków stalowych z dnem kilkuwarstwowym, w których pomiędzy warstwami stali umieszcza się miedź bądź aluminium. Najczęściej będą to trzy warstwy naprzemienne, czyli stal, aluminium i ponownie stal. Optymalna grubość dna wynosi 0,8-1 cm i poniekąd sprawia wrażenie doklejonego. Ogromną zaletą tego typu dna jest długie utrzymywanie ciepła. Owszem, garnek nagrzewa się raczej powoli, ale po nagrzaniu naprawdę długo trzyma ciepło. To ma dwie zalety. Po pierwsze, można gotować w minimalnej ilości wody na bardzo małym ogniu, więc oszczędza się całkiem sporo energii. Po drugie, w nagrzanym garnku potrawa przed długi czas będzie ciepła, co pozwoli uniknąć ciągłego podgrzewania posiłku, jeżeli domownicy nie schodzą się jednocześnie np. na obiad.

Trzeba też zwrócić uwagę na rączki i wybierać modele garnków pod kątem określonych zastosowań. Rączki z elementami gumowymi bądź z tworzywa sztucznego mogą świetnie ochronić ręce przed ciepłem, jednak taki garnek nie wolno wstawiać do piekarnika. Rączki stalowe w najtańszych modelach mogą szybko się nagrzewać, jednak dobrej jakości komplety garnków stalowych, jakie można dostać w sklepie internetowym https://europ24.pl/garnki/garnki-zestawy-garnkow/stalowe, są wyposażone w rączki nieprzewodzące ciepła, ponieważ pomiędzy nimi a ściankami garnka znajduje się warstwa izolatora. Rączki zrobią się jedynie trochę ciepłe, ale na pewno nie poparzą dłoni.

Warto również przyjrzeć się pokrywce. Przezroczysta ze szkła umożliwia ciągłe monitorowanie przebiegu gotowania i to bez konieczności zdejmowania pokrywki. Szklane pokrywki mają też specjalny otwór na uchodzenie nadmiaru pary. Ich słabym punktem będzie wrażliwość na potłuczenie w razie upadku na twardą podłogę np. z gresu lub terakoty. Z kolei pokrywka stalowa jest praktycznie niezniszczalna, aczkolwiek przez nią nie widać, czy potrawa dobrze się gotuje i czy przypadkiem nie trzeba zmniejszyć ognia. Warto wybierać takie modele garnków, w których producent zadbał o luz pomiędzy garnkiem a ścianami naczynia. Trzeba także sprawdzić stan mocowania rączek.

Garnki stalowe mogą służyć zarówno do użytku codziennego, jak i zastosowań gastronomicznych.

Telefon z szybkim Internetem dla podróżników

0

Choć urlop to zwykle czas wyciszenia i wypoczynku, to nawet wtedy warto mieć ze sobą komórkę. Telefon to dziś urządzenie absolutnie podstawowe i niebywale funkcjonalne, które przydaje się w różnorodnych okolicznościach. Warto także zadbać o to, aby twój smartfon możliwie najlepiej obsługiwał sieć.

Słońce – sprzymierzeniec czy wróg?

0

Czas wakacyjny jest w pełni, wszyscy gnają jak najbliżej gorących i piaszczystych plaż, mórz oraz miejsc, w których można spokojnie odpocząć, zrelaksować się i przede wszystkim- zdobyć bardzo piękną opaleniznę, której w okresie zimowym wszyscy będą nam zazdrościć. Jednak, jak to mają w zwyczaju Polacy- żyjemy w kraju, którego klimat nie pozwala nam za często na dłuższy okres przepełniony piękną, słoneczną pogodą, z dala od burz czy zawiei. Więc, gdy tylko zaświeci słoneczko, to wszyscy idą się szybko opalać, często zapominając o podstawowych formach ochrony- a mianowicie kremach z filtrem UV czy wierzchnich okryciach na głowę. Niby to tak niewiele, a może nam oszczędzić kilku przykrych skutkach doświadczeń takich jak poparzenia słoneczne, czy chociażby udary. Na pozór to dwie różne dolegliwości, ale mogą się nam dać we znaki na długi czas. Poparzenia oczywiście spowodują nie tylko straszny ból i pieczenie, ale również mogą doprowadzić do nowotworu skóry zwanego czerniakiem, który późno odkryty może prowadzić do śmierci. A udary? Też niby zwykła rzecz, ponieważ wielu osobom zdarza się zasłabnąć na słońcu, jednak jak naprawdę za dużo czasu na nim spędzimy to może dać to nieodwracalne w skutkach komplikacje w naszym organizmie mogące dążyć do paraliżów czy nawet w skrajnych przypadkach do ogromnego przegrzania organizmu i zatrzymania akcji serca! Jaki z tego wniosek? Podczas upałów nie dajmy się zwariować i nie spędzajmy na słońcu mnóstwa czasu, a jeśli już musimy to pamiętajmy o takich zabezpieczeniach jak kremy z filtrem UV, czapka , kapelusz lub chustka i przede wszystkim- mnóstwo wody.

http://prowital.pl/

ZOBACZ TEŻ