W każdym spożywanym przez nas posiłku są tłuszcze. Niestety w większości ich są to tłuszcze, które nie pomagają w rolach życiowych naszego organizmu, i wspomagają go lecz tylko szkodzą. Największym złem jest tłuszcz nasycony. Zwiększa on w naszym organizmie poziom cholesterolu LDL czyli lipoproteiny, która posiada niską zawartość jak i zmniejsza dobre HDL. Co może spowodować nawet zatkanie tętnic w naszym organizmie. Tłuszcze nasycone są bardzo trudne w spalaniu –znacznie trudniejsze, niż pozostałe tłuszcze, ponieważ organizm dużo łatwiej je magazynuje w tkance tłuszczowej przez co powstaje, tzw „oponka” . Dalszym „niby tłuszcze” jest cholesterol, jego małe ilości możemy znaleźć w produktach które posiadają tłuszcze nasycone jak i tłuszcze trans. Zbyt duża ilość choresterolu może prowadzić do chorób serca. Niektóre osoby naturalnie posiadają zbyt wysoki poziom tych tłuszczów w organizmie. Nasz organizm jest przystosowany do codziennej regulacji jego stężeniea, więc nie trzeba uzupełniać tego rodzaju tłuszczów we „własnej” diecie. Ostatnim rodzajem złych tłuszczy są tłuszcze trans, które są najczęściej w olejach roślinnych, najpopularniejszymi produktami zawierającymi owe tłuszcze są krakersy, ciastka, oraz produkty, które posiadają długi termin wazności. Te właściwości wlaśnie nadają tłuszcze trans. Są one niebezpieczne dla zdrowia i obniżają poziom cholesterolu HDL a zatem podwyższają ten zły LDl. Nadmiar tłuszczy trans może prowadzić do nadczynności układu immunologicznego