W ofercie rynkowej można znaleźć bardzo różne rodzaje garnków, a ich wybór jest naprawdę wyjątkowo szeroki. Kiedyś dominowały garnki emaliowane, ale obecnie niezwykle popularne i najczęściej wybierane są garnki ze stali nierdzewnej, które w dobrym stanie mogą posłużyć przez wiele lat.

Garnki stalowe – zalety

W produkcji naczyń kuchennych najczęściej stosuje się stal nierdzewną oznaczoną symbolem 18/8 lub 18/10, co oznacza, iż zawiera 18% chromu oraz 8 lub 10% niklu. To zdecydowanie jeden z najbardziej trwałych i bezpiecznych materiałów. Chrom wyraźnie przyczynia się do zwiększenia wytrzymałości garnków, a jednocześnie ochrania je przed rdzewieniem wskutek kontaktu z powietrzem. Dzieje się tak poprzez wytwarzanie zupełnie nietoksycznej warstwy ochronnej z tlenku chromu. Z kolei zawartość niklu w dużym stopniu utwardza garnki i dlatego przez długi czas użytkowania mogą one wyglądać praktycznie jak nowe.

Stop stali nierdzewnej charakteryzuje się świetną odpornością na uszkodzenia mechaniczne, różne zarysowania, a garnki stalowe trudno też poobijać, co zdarza się w przypadku naczyń emaliowanych. Nie zachodzi ryzyko odkształcenia dna czy ścianek i to nawet w bardzo wysokich temperaturach. Kolejną istotną kwestią będzie absolutny brak reakcji na substancje kwaśne. Co więcej, stal jest materiałem ferromagnetycznym i przyciąga magnes, a to oznacza, że garnki ze stali nierdzewnej idealnie się nadają do stosowania w tak popularnych w ostatnim czasie kuchenkach indukcyjnych.

Warto również podkreślić walory estetyczne garnków stalowych. Stal błyszcząca, jak i matowa zawsze prezentuje się elegancko w każdej kuchni, a garnki niezwykle łatwo się czyści i to nawet szczotkami drucianymi. Nie trzeba ich konserwować i bez ryzyka można je myć w zmywarce. Do gotowania można zaś wykorzystać akcesoria kuchenne metalowe.

Problemem w przypadku tego typu garnków może okazać się ich waga, dużo większa niż naczyń aluminiowych. Niektóre osoby bywają też uczulone na nikiel i wtedy powinny raczej unikać gotowania w garnkach zawierających ten pierwiastek, jednak to dość rzadko występujący rodzaj alergii.

Na jakie aspekty zwrócić uwagę przy wyborze garnków stalowych?

Sama stal niezbyt dobrze rozprowadza ciepło, ale w sklepie z garnkami można zakupić zestaw garnków stalowych z dnem kilkuwarstwowym, w których pomiędzy warstwami stali umieszcza się miedź bądź aluminium. Najczęściej będą to trzy warstwy naprzemienne, czyli stal, aluminium i ponownie stal. Optymalna grubość dna wynosi 0,8-1 cm i poniekąd sprawia wrażenie doklejonego. Ogromną zaletą tego typu dna jest długie utrzymywanie ciepła. Owszem, garnek nagrzewa się raczej powoli, ale po nagrzaniu naprawdę długo trzyma ciepło. To ma dwie zalety. Po pierwsze, można gotować w minimalnej ilości wody na bardzo małym ogniu, więc oszczędza się całkiem sporo energii. Po drugie, w nagrzanym garnku potrawa przed długi czas będzie ciepła, co pozwoli uniknąć ciągłego podgrzewania posiłku, jeżeli domownicy nie schodzą się jednocześnie np. na obiad.

Trzeba też zwrócić uwagę na rączki i wybierać modele garnków pod kątem określonych zastosowań. Rączki z elementami gumowymi bądź z tworzywa sztucznego mogą świetnie ochronić ręce przed ciepłem, jednak taki garnek nie wolno wstawiać do piekarnika. Rączki stalowe w najtańszych modelach mogą szybko się nagrzewać, jednak dobrej jakości komplety garnków stalowych, jakie można dostać w sklepie internetowym https://europ24.pl/garnki/garnki-zestawy-garnkow/stalowe, są wyposażone w rączki nieprzewodzące ciepła, ponieważ pomiędzy nimi a ściankami garnka znajduje się warstwa izolatora. Rączki zrobią się jedynie trochę ciepłe, ale na pewno nie poparzą dłoni.

Warto również przyjrzeć się pokrywce. Przezroczysta ze szkła umożliwia ciągłe monitorowanie przebiegu gotowania i to bez konieczności zdejmowania pokrywki. Szklane pokrywki mają też specjalny otwór na uchodzenie nadmiaru pary. Ich słabym punktem będzie wrażliwość na potłuczenie w razie upadku na twardą podłogę np. z gresu lub terakoty. Z kolei pokrywka stalowa jest praktycznie niezniszczalna, aczkolwiek przez nią nie widać, czy potrawa dobrze się gotuje i czy przypadkiem nie trzeba zmniejszyć ognia. Warto wybierać takie modele garnków, w których producent zadbał o luz pomiędzy garnkiem a ścianami naczynia. Trzeba także sprawdzić stan mocowania rączek.

Garnki stalowe mogą służyć zarówno do użytku codziennego, jak i zastosowań gastronomicznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here