Mazurki wielkanocne – sprawdź pomysły na dekorację

Mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto wypełnione po brzegi słodkim nadzieniem. Najczęściej powstaje z masy kajmakowej lub mocno czekoladowej. Nie tylko musi pysznie smakować, ale również pięknie prezentować się na świątecznym stole. Warto poświęcić chwilę czasu na przygotowanie i udekorowanie mazurka. W końcu pieczemy go tylko raz w roku!

Napis na mazurku

Mazurki wielkanocne powinny być bardzo słodkie i bogato zrobione. Jednym ze sposobów na udekorowanie ciasta jest napis nawiązujący do tego wesołego święta, czyli „Alleluja!”. Możemy go wykonać za pomocą kolorowych pisaków z lukrem, małych perełek, bakalii czy też polewy czekoladowej wyciskanej przez szprycę.

Bazie z migdałów

Prostą, a zarazem piękną dekorację można wykonać z migdałów i czekolady. Ręcznie wykonane bazie robi się niezwykle szybko. Wystarczy zrobić lub kupić płynną czekoladę, przelać do szprycy i wykonać cienkie gałązki. Następnie należy położyć płatki migdałów i gotowe! Jeżeli nie mamy akurat migdałów, można również wykorzystać wiórki kokosowe.

Wzory z bakalii

Z bakalii można przygotować bardzo kreatywne wzory, na przykład kwiatki. Należy przygotować obrane migdały, orzechy i suszone owoce – skórkę z pomarańczy, rodzynki lub morele. Wzdłuż brzegu mazurka tworzymy ładną ramkę za pomocą skórki pomarańczowej lub migdałów. Na ściętej masie układamy rodzynki w równych odstępach, a na około nich migdały lub płatki migdałowe.

Barwny lukier

Bardzo ładne wzorki zrobimy również z lukru. Warto przygotować go samodzielnie z cukru pudru i soku z cytryny. Kolorowe wzory uzyskamy, dodając do lukru barwniki spożywcze lub jeżeli chcemy ozdobić mazurka czerwonymi wzorkami – kilka kropel soku z buraka. Efekt murowany!

Marcepanowa dekoracja

Marcepan to plastyczna masa stworzona z prażonych i zmielonych migdałów. Bez problemu dostaniemy go w sklepach lub możemy zrobić własnoręcznie. Z marcepanu łatwo wykonuje się piękne dekoracje o dowolnym kształcie.

Smakowita cykata

Cykata to smażone na szklisto skórki cytrusów, arbuzów, melonów czy jaskrawozielonych pędów młodego tataraku. Można kupić ją w dobrej cukierni lub zrobić samodzielnie. Cykata ma piękny połysk i może przybierać rozmaite kolory, które ozdobią naszego mazurka.

Gotowe dekoracje

Ciasta wielkanocne tradycyjne takie jak mazurek można udekorować na wiele różnych sposobów. Do tego celu przeznaczone są gotowe figurki, perełki, posypki, różyczki, baranki czy małe kolorowe jajeczka. Jednym z pomysłów na ozdobienie ciasta jest jadalny papier opłatkowy, na którym można wydrukować dowolne wzory lub napisy.

Kolorowa pisanka

Przeważnie pieczemy mazurka w tradycyjnym prostokątnym lub kwadratowym kształcie, jednak w te święta warto dać się ponieść wyobraźni i przygotować mazurka w kształcie jajka wielkanocnego. Upieczone owalne ciasto ozdabiamy tak jak pisanki. Musi być kolorowo!

Wzory z ciasta

Przygotowując mazurka, możemy też odłożyć trochę ciasta i wykorzystać go do dekoracji. Bardzo dobrze będzie prezentować się szachownica wypełniona dwoma kolorami konfitury, np. morelowej i truskawkowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here