Herbata znana jest wśród ludzi już od najstarszych wieków. Stosowana była zarówno, jako tradycyjny napój do picia, ale także stosowano ją, jako środek łagodzący różnego typu dolegliwości. Oczywiście najlepszymi właściwościami cechują się zioła w postaci herbaty. Współcześnie także zaczynają cieszyć się coraz większym powodzeniem. Przede wszystkim wynika to z faktu, że ich picie to połączenie przyjemnego z pożytecznym, a mianowicie wspaniałego smaku z dobroczynnymi właściwościami dla naszego organizmu. W trakcyjnych herbatach – czerwonej, czarnej czy zielonej znajdują się przeciwutleniacze chroniące organizm człowieka przed działaniem wolnych rodników. Zioła w postaci herbat w przeciwieństwie do tradycyjnych herbat, które pochodzą z drzewa herbacianego, są po postu naparami z korzeniu, kwiatów i innych części ziół. Z tego też względu nie zawsze zawierają właściwości przeciwdziałające wolnym rodnikom. Niemniej jednak zioła w tej postaci cechują się wielokierunkowym działaniem leczniczym. Stosuje się je przede wszystkim, jako ekstrakty uspokajające i ułatwiające zasypianie, wspomagające serce, regulujące ciśnienie krwi, regulujące pracę układu trawiennego.