Do przygotowania pasty potrzebujemy pięciu ugotowanych na twardo jajek, białą część z małego pora, jednego świeżego, małego ogórka, pół pęczka szczypiorku, łyżeczki dobrego masła, dwóch łyżek majonezu, soli, pieprzu.Ugotowane, wystudzone jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na grubych oczkach tarki, możemy je także posiekać. Do jajek dodajemy wyjęte wcześniej z lodówki masło i ugniatamy przy pomocy widelca. Obieramy ogórka, ścieramy go na takich samych oczkach tarki, co jajka. Przekładamy do na sitko i odstawiamy na kilka minut, aby odciekł sok. W tym czasie kroimy drobno pora i szczypiorek. Dodajemy do jajek z masłem, dodajemy także ogórek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Gotową pastę podajmy na plastrach pszennego lub razowego pieczywa, z dodatkiem plasterków świeżego ogórka i posiekanego szczypiorku. Ogórek możemy zastąpić rzodkiewką. Wtedy pasta będzie miała bardziej ostry smak. Zamiast pieprzu możemy użyć zmielonej ostrej papryki, a pora zastąpić czerwoną cebulą.

www.biegiemprzezpolske.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKawa ziarnista
Następny artykułJedzenie na biwaku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here