patelnia ceramiczna

W dobrej kuchni chętnie sięga się po różne rodzaje naczyń, których głównym zadaniem jest usprawnienie pracy przy przygotowywaniu potraw. Jednym z takich naczyń jest patelnia, bez której nie ma mowy o smażeniu potraw wytrawnych. Na rynku można znaleźć różne rodzaje patelni, które różnią się nie tylko wielkością czy nazwą producenta, ale również rodzajem powłoki, jaką wykończono jej wnętrze. Jedną z częściej poszukiwanych patelni jest patelnia ceramiczna, której zalety podkreślają blogerzy kulinarni oraz kolejni użytkownicy. Tylko czy warto przy zakupie takiej patelni opierać się na opiniach internautów?

Patelnia ceramiczna – nowoczesność w kuchni

Wielu ekspertów kulinarnych zaleca korzystanie z patelni ceramicznych z wielu powodów, także zdrowotnych. Użytkownicy doceniają przede wszystkim aspekt ekologiczny – patelnie ceramiczne bardzo szybko się nagrzewają i równie długo trzymają temperaturę, dzięki czemu gotowanie może być również tańsze. Zachowywanie temperatury przygotowywanych potraw pomaga z kolei w ich przygotowaniu w bardziej zdrowej wersji potraw. Równie istotny jest fakt, że patelnia ceramiczna równomiernie się nagrzewa, zatem cała potrawa uzyskuje odpowiednią temperaturę w tym samym czasie. Mięso czy warzywa nie muszą być kilka razy podgrzewane do odpowiedniej temperatury, dzięki czemu zachowują więcej walorów odżywczych. Ich atutem jest również specjalna powłoka, dzięki której można na takiej patelni smażyć znacząco ograniczając spożycie tłuszczu.  Warto również podkreślić, że ceramiczna powłoka w żaden sposób nie wpływa na smak przygotowywanych potraw.

patelnia o powierzchni ceramicznej jest wygodna

Specjalne wykończenie patelni

Wykończenie wnętrza patelni powłoką ceramiczną ma również duże znaczenie dla przygotowywania potraw. To właśnie wspomniana powłoka odpowiada za szybkie nagrzewanie patelni. Bardzo często ten rodzaj patelni reklamuje się jako idealne rozwiązanie w kuchni, gdzie bardzo się dba o zdrowie oraz smukłą sylwetkę. Powłoka ceramiczna umożliwia smażenie bez tłuszczu, a jednocześnie pozwala na swobodne zdejmowanie z niej usmażonych jajek, naleśników czy innych potraw, które charakteryzuje dość duża łatwość w przywieraniu do dna patelni. Fakt, że do ceramicznej powłoki nie przywierają potrawy, ułatwia także zmywanie patelni ceramicznej, której nie należy dodatkowo zalewać wodą, aby odmoczyć przypalone resztki. Zresztą polewanie gorącej patelni zimną wodą jest niewskazane, bowiem może bardzo łatwo uszkodzić powierzchnię patelni. Sama powłoka ceramiczna, którą wytwarza się ze specjalnej mieszanki gliny i minerałów poprzez wypalanie w bardzo wysokiej temperaturze, jest również bardzo odporna na działanie temperatur. Można w niej przygotować potrawy do temperatury +400 stopni, ale również można ją zamrażać z potrawą. Patelnia ceramiczna wytrzymuje chłodzenie do -20 stopni.

Większość patelni z powłoką ceramiczną nadaje się do stosowania na kuchenkach tradycyjnych, gazowych lub elektrycznych. Coraz częściej producenci, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, produkują także specjalne patelnie ceramiczne, które można stosować na płytach indukcyjnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here