Drobne akcesoria w hotelowej restauracji usprawnią pracę kuchni

W każdej kuchni – domowej, restauracyjnej czy hotelowej – dobry pomocnik jest na wagę złota. Można jednak pozyskać ich znacznie więcej, odpowiednio doposażając kuchnię w praktyczne gadżety. Nie są one drogie, a zapewnią sprawną pracę, co przełoży się na lepszą jej jakość i możliwość realizacji większej liczby zamówień. Jakie akcesoria będą odpowiednie w restauracji hotelowej?

Wiele zależy od charakteru lokalu – czy jest to restauracja a la carte, czy może kuchnia wydająca śniadania i obiady w formie szwedzkiego stołu w określonych porach. Tym razem podpowiadamy, w co warto doposażyć kuchenne zaplecze w tym drugim przypadku.

Naświetlacze do jaj

Praktyczny naświetlacz do jaj, czyli bakteriobójczy stabilizator, to ważny gadżet w każdej kuchni serwującej śniadania. Jajka na twardą są standardem i warto zadbać o to, aby były idealnie przygotowane. Służą one do odkażania jaj przy pomocy promieniowania UV, zwalczają bakterie, m.in. Salmonella Enteritidis, a także zapewniają odpowiedni poziom higieny. Naświetlacze do jaj zastąpią tradycyjną metodę wyparzania, znacznie usprawniając ten proces.

Warniki do wody

Warniki do wody są szczególnie przydają się w firmach cateringowych i punktach zbiorowego żywienia, np. na stołówkach (przedszkola, szpitale, domy pomocy społecznej), ale i w kuchniach restauracyjnych oraz bufetach. Warnik ze stali nierdzewnej służy do podgrzewania wody na herbatę, kawę, herbatę itp. Są praktyczne i proste w obsłudze, zapewniają też możliwość regulacji temperatury. Na rynku dostępne są modele o różnej pojemności (np. 7l, 10 l, 20 l itd.), można zatem wybrać urządzenie idealnie do potrzeb.

Funkcjonalny blender

Zarówno naświetlacz do jaj, jak i warnik mają konkretne zastosowanie – blender z kolei może pełnić różne funkcje, znacznie usprawniając pracę na wiele sposobów. Na rynku jest tak wiele modeli, że można dopasować konkretny model idealnie do potrzeb. Urządzenie może służyć m.in. do rozrabiania ciasta, przyrządzania smoothies, koktajli, zup typu krem itd.

Tłuczki i ubijaki do mięsa

Szpikulec, hak do mięsa, siekacz, tłuczek itd. usprawniają proces obróbki mięs, co jest ważne w stówkach czy kuchniach restauracyjnych, gdyż przyrządza się w nich zwykle wiele dań jednocześnie – np. kotlety schabowe, mielone, zrazy itd. Akcesoria typu tłuczek czy siekacz będą zatem bardzo pomocne, podobnie jak wilk do mięsa, który na pewno znajduje się w podstawowym wyposażeniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here