Sałatki nasze polskie, i nie tylko. Świetnie sprawdzają się jako przekąski, przystawki, albo dodatki do dań głównych. Dawno mamy już za sobą czasy, gdy sałatka kojarzyła się z mało estetyczną paćką obficie zakrytą bardzo kalorycznym majonezem. Dziś mamy nieskończenie wiele wariacji, przepisów, pomysłów i metod na stworzenie pysznej sałatki, która będzie zachwycać swoimi połączeniami smakowymi. Z pewnością istotne w rozwoju “sztuki sałatkowej” jest wzajemne nakładanie się tradycji kulinarnych z różnych krajów, liczne poradniki i programy oraz oczywiście kreatywność gospodyń. Bazą dobrej sałatki może być ziemniak, makaron lub ryż, jeżeli zależy nam na tym, aby była sycąca. Przykładowo ryż dobrze się komponuje w połączeniu z tuńczykiem, do makaronu pasować będzie dobrze doprawione mięso a ziemniak sprawdza się w typowej jarzynowej sałatce. Niemalże zawsze można liczyć na doskonałe walory smakowe groszku, czy kukurydzy, a jako dodatek, bardzo dobrze sprawdza się seler, który można kupić już potarty i gotowy do dodania. Sałatki, przez różnorodność składników mogą dostarczyć wielu witamin i wartości odżywczych, choć często bywają ciężkostrawne jeśli za sos uznamy majonez. Na szczęście pojawia się coraz więcej świeżych i lekkich jarzyn, a sos przyrządzony na bazie jogurtu naturalnego również daje wiele ciekawych możliwości. Korzystajmy z wiosennych przepisów, dopóki natura nie skąpi nam pysznych składników. Zimą znów będziemy tęsknić za rzodkiewką czy pomidorami, więc kiedy mamy się nimi nasycić, jeśli nie teraz?

www.domosia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here