Sałatki nasze polskie, i nie tylko. Świetnie sprawdzają się jako przekąski, przystawki, albo dodatki do dań głównych. Dawno mamy już za sobą czasy, gdy sałatka kojarzyła się z mało estetyczną paćką obficie zakrytą bardzo kalorycznym majonezem. Dziś mamy nieskończenie wiele wariacji, przepisów, pomysłów i metod na stworzenie pysznej sałatki, która będzie zachwycać swoimi połączeniami smakowymi. Z pewnością istotne w rozwoju “sztuki sałatkowej” jest wzajemne nakładanie się tradycji kulinarnych z różnych krajów, liczne poradniki i programy oraz oczywiście kreatywność gospodyń. Bazą dobrej sałatki może być ziemniak, makaron lub ryż, jeżeli zależy nam na tym, aby była sycąca. Przykładowo ryż dobrze się komponuje w połączeniu z tuńczykiem, do makaronu pasować będzie dobrze doprawione mięso a ziemniak sprawdza się w typowej jarzynowej sałatce. Niemalże zawsze można liczyć na doskonałe walory smakowe groszku, czy kukurydzy, a jako dodatek, bardzo dobrze sprawdza się seler, który można kupić już potarty i gotowy do dodania. Sałatki, przez różnorodność składników mogą dostarczyć wielu witamin i wartości odżywczych, choć często bywają ciężkostrawne jeśli za sos uznamy majonez. Na szczęście pojawia się coraz więcej świeżych i lekkich jarzyn, a sos przyrządzony na bazie jogurtu naturalnego również daje wiele ciekawych możliwości. Korzystajmy z wiosennych przepisów, dopóki natura nie skąpi nam pysznych składników. Zimą znów będziemy tęsknić za rzodkiewką czy pomidorami, więc kiedy mamy się nimi nasycić, jeśli nie teraz?