Cukiernie cieszą się ogromną popularnością i często mają spersonalizowane menu – jak lody ręcznie kręcone, serniki wegańskie czy pączki. Aby jednak oferować najlepszej jakości produkty, lokal wymaga odpowiedniego wyposażenia. Jakie elementy są będą przydatne?
Planujemy wyposażenie cukierni
Jednym z modnych kulinarnych biznesów są cukiernie – mogę one działać na bazie franczyzy, mogą to być projekty autorskie. Trzeba jednak posiadać cenne umiejętności w przyrządzaniu ciast, lodów, kremów czy innych łakoci, mieć cierpliwość oraz doświadczenie w branży. Pierwszym krokiem jest rozplanowanie przestrzeni oraz inwestycja w wyposażenie cukierni.
Warto przygotować sobie listę zakupów i uwzględnić na niej zarówno profesjonalne urządzenia podstawowe, jak i drobne akcesoria i przydatne gadżety – jak m.in. gofrownica, naleśnikarka, syfon do bitej śmietany, wydajny blender do smoothie i wiele innych.
Gofrownica
Ciasta czy lody to nie wszystko – możesz też serwować naleśniki, pancake, gofry czy tosty na słodko! Ważne, by wybrane urządzenie dysponowało dużą mocą, robiła gofry bardzo szybko, odpowiednio chrupiące, rumiane i wypieczone, ale delikatne w środku. Gofry mogą być wspaniałym deserem, poza tym można je przygotować na wiele sposobów.
Maszyna do lodów
Maszynka do robienia lodów ułatwia to zadanie – jest wyposażona w misę mrożącą, mieszadła i inne niezbędne elementy. Jest wykonana z wytrzymałej stali nierdzewnej, ma dużą pojemność, może też mieć bezprzewodowe zasilanie. Na rynku są różne modele – m.in. do lodów włoskich czy tajskich, ale obecnie panuje moda na lody rzemieślnicze, o najbardziej naturalnym składzie. Takie lody bez konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku mają najwięcej zwolenników. Można przyrządzić je na mleku krowim, ale też kozim albo przygotować sorbety. Nowoczesne maszyny pozwalają uzyskać właściwą konsystencję i wspaniały smak szybko i bez wysiłku.
Ekspres do kawy
Jak kawałek ciasta, to zwykle w towarzystwie kawy? W cukierni dobrej jakości, solidnie wykonany i wydajny ekspres to podstawa. Mleczne latte, cappuccino albo aromatyczne espresso zwykle tworzą duet idealny do sernika czy szarlotki. Wybór urządzeń jest niezwykle szeroki i można znaleźć odpowiednią maszynę do lokalu.
Co jeszcze może się przydać?
Masz już dobrej jakości piec, lady chłodnicze, kruszarka do do lodu czy witryny cukiernicze? Może też przydać się robot kuchenny, czekoladziarka i różne akcesoria dla baristów, wagi kuchenne, wydajny blender do koktajli, dekorator do tortów, syfon do bitej śmietany, gałkownice do lodów, formy, pędzelki do dekorowania itd.