Kto z nas nie lubi słodyczy? Chyba każdy, nawet będąc na diecie, czasami po prostu nie potrafi się oprzeć tabliczce czekolady, lodom naturalnym albo domowemu ciastu drożdżowemu z owocami, zrobionemu przez babcię. Jednym z najpopularniejszych składników ciast jest karmel – idealnie pasuje zarówno do placka z owocami, czekoladowej tarty, brownie z orzechami albo do klasycznego sernika. Idealnie podkręca on smak każdego deseru i na pewno sprawi, że jedząca go osoba zamknie oczy i westchnie z zachwytu. Jak zrobić karmel w domu, szybko i bez pomyłek?
Karmel to nic innego jak cukier podgrzany do odpowiedniej temperatury. Potrzebujemy więc rondelek o grubym dnie, mniej więcej 1,5 szklanki brązowego lub białego cukru, w zależności od preferencji oraz 8 łyżeczek wody. Obydwa składniki należy wrzucić do garnka i powoli gotować, bez przerwy intensywnie mieszając. Musimy zwrócić uwagę, by nasz cukier na pewno rozpuścił się przed rozpoczęciem wrzenia masy. Kluczem do sukcesu jest tutaj mały płomień i naprawdę solidnie mieszać. Gdy na wierzchu naszej masy zaczną pojawiać się bąbelki, powinniśmy odłożyć łyżkę i kontynuować mieszanie poprzez uniesienie garnka i delikatne, koliste poruszanie nim w powietrzu. Należy zwrócić uwagę, czy cały karmel ma jednolity kolor – wówczas będziemy mieć pewność, że jest dobry. Gotową masę karmelową możemy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poczekać aż do końca wystygnie i wyciąć z niej np. krówki albo inne dekoracje do ciast lub deserów. Jeżeli potrzebujemy warstwy karmelowej w cieście, wystarczy że użyjemy naszego karmelu samodzielnie lub wymieszamy go z, koniecznie ciepłą, śmietaną. Wówczas nasz karmel będzie jeszcze słodszy i bardziej mleczny, co idealnie sprawdzi się chociażby w serniku czy makowcu. Jeżeli mamy ochotę na smakowy karmel, to przed roztopieniem cukru, roztopmy w naszym rondelku ulubiony dodatek, którego smak ma dominować w polewie – prawdziwe, dobrej jakości kakao, masło lub odrobinę cynamonu. Taka masa świetnie sprawdzi się np. jako dekoracja deseru lodowego.