prawdziwy miód

W dzisiejszych czasach coraz trudniej dostać prawdziwy miód. Co prawda sklepowe półki uginają się pod ciężarem słoików wypełnionych lejącym się przysmakiem pszczółek, ale to wcale nie oznacza, że w tych opakowaniach kryje się coś naturalnego i odżywczego. Często takie produkty są napakowane chemią, zbędnymi substancjami i rzeczami, które nigdy nie powinny się w nich znaleźć. No to jak rozpoznać prawdziwy miód, by nie dać się nabrać na sztuczki producentów?

Przy wyborze miodu na pewno nie należy kierować się wyglądem opakowania produktu. Producenci doskonale zdają sobie sprawę z tego, że piękne pudełka mocno oddziałują na klientów i dlatego przelewają swoje wyroby do słoików, które od razu kojarzą się z naturą. Nieraz są one zdobione wizerunkami pszczółek czy kwiatków. Czasami mają zróżnicowane barwy, dzięki czemu przykuwają wzrok i wyróżniają się na tle monochromatycznych opakowań. Tak pięknie wyglądający miód niekoniecznie będzie jednak dobry. Zamiast patrzeć na jego opakowanie, lepiej zwrócić uwagę na jego smak.

Jest to niestety równoznaczne z tym, że „prawdziwości” miodu nie da się ustalić na podstawie jego wyglądu czy nawet naklejonej na nim etykiety – trzeba go kupić i przetestować w domu. Miód naturalny zawsze będzie mieć określony smak. Prawdziwi jego miłośnicy i znawcy na podstawie wyłącznie samego smaku potrafią określić rodzaj miodu, a nawet to, czy dodano do niego niepotrzebne substancje. Przeciętny człowiek będzie mieć z tym nieco większe trudności, ale i on jest w stanie dokonać oceny produktu. Wystarczy po prostu przez dłuższą chwilę go popróbować i zastanowić się nad jego smakiem. A jaki powinien on być? Jak smakuje prawdziwy miód?

Naturalny wybór od samego początku zachwyci swojego konsumenta bardzo słodkim smakiem. Goryczka praktycznie nie będzie w nim wyczuwalna, a dopiero po dłuższej chwili obok tej słodkości pojawią się inne, równie przyjemne aromaty i wyraziste nuty zapachowe. Miód jest też o tyle ciekawym specyfikiem, że zazwyczaj – o ile jest to miód prawdziwy – wywołuje uczucie lekkiego pieczenia bądź drapania w gardle. Są to objawy prawidłowe i jak najbardziej naturalne. Jeżeli natomiast to charakterystyczne pieczenie czy drapanie w ogóle się nie pojawia, najprawdopodobniej miód został wyprodukowany sztucznie i lepiej go nie jeść.

Miody zdrowotne to tylko te miody, które zostały utworzone w sposób w pełni naturalny. Takie wyroby zdecydowanie warto jeść i warto to robić regularnie, ponieważ są one prawdziwym skarbcem różnorakich witamin i minerałów.

Źródło: https://oliwka24.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here