Czekoladowe ciasteczka

Urodziny, imieniny, impreza w gronie przyjaciół czy relaks przy popołudniowej kawie? Okazja zawsze się znajdzie, jeżeli mamy ochotę na chrupiące ciasteczka czekoladowe. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, aby wyczarować pyszną, słodką przekąskę. Będą smakować zarówno młodszym, jak i starszym miłośnikom czekolady. Sprawdź najlepszy przepis na mocno czekoladowe ciastka, które sprawdzą się podczas każdej okazji!

Sprawdzony przepis na ciastka czekoladowe

Przygotowanie ciasteczek nie jest trudne – wystarczy jedynie trzymać się przepisu. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny,
  • 5 czubatych łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru (można zmieszać biały i brązowy pół na pół),
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 szklanka mąki typu 400 lub pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z wanilią,
  • 200 g czekolady mlecznej E.Wedel.

W pierwszej kolejności należy roztopić masło w małym garnuszku. Następnie przelej je do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i wymieszaj. Połącz masę z kakao, solą, ponownie zamieszaj, a następnie dodaj całe jajka oraz mleko. Po połączeniu składników wsyp proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Całość ponownie mieszaj do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Następnie do masy dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę i formuj kulki wielkości małych gałek lodów. Układaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając. Należy pamiętać, by pozostawić przerwę pomiędzy ciasteczkami. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C na około 15 minut. Piecz z włączonym termoobiegiem do momentu aż brzegi ciasteczek zarumienią się – po ostygnięciu będą chrupiące.

Jak urozmaicić smak ciasteczek?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować i zastąpić czekoladę mleczną np. białą lub gorzką. Znakomity efekt uzyskasz, dodając do masy odrobinę kawy, karmelu czy bakalii. Równie dobrym pomysłem jest połączenie surowego ciasta z odrobiną płatków chili, dzięki czemu wypiek nabierze niepowtarzalnego charakteru. Ciastka czekoladowe znakomicie smakują zarówno na co dzień, jak i od święta, a na dodatek bardzo szybko znikają ze stołu! Sprawdź ten i inne przepisy na pyszne słodkości: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here