Gotowanie i piecznie – nawet najprostszych potraw, nie jest możliwe bez skorzystania z podstawowych narzędzi kuchennych, które znacznie ułatwiają, a przede wszystkim, skracają proces przygotowania posiłków i przekąsek. W tym artykule przedstawiamy najbardziej niezbędne kuchenne akcesoria, które będą przydatne zarówno dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem, jak i dla zaawansowanych kucharzy.
Bez odpowiednich przyborów ani rusz
Wśród przyborów kuchennych zdecydowanie nie może zabraknąć drewnianych łopatek, łyżek i widelców, dzięki którym z łatwością można wymieszać sałatkę lub potrawę przygotowywaną na patelni lub w rondlu (jajecznicę, gulasz). Drewniane akcesoria nie niszczą naczyń (m.in. podatnego na uszkodzenia teflonu), są lekkie i łatwo się je myje. Przyrządy, które służą do przygotowania lub odmierzania potraw płynnych (trzepaczki do jajek, sitka, lejki, durszlaki, łyżki wazowe) są zwykle wykonane z plastiku, metalu lub stali, gdyż nadmierny kontakt z wilgocią mógłby doprowadzić do zbyt szybkiego zniszczenia drewnianego narzędzia. W każdej kuchni nie może także zabraknąć tłuczka do ziemniaków. Narzędzie tego typu powinno być solidne i wytrzymałe (najlepiej wykonane ze stali lub metalu), gdyż tłuczenie ziemniaków wymaga dość mocnych, energicznych ruchów. Miłośnicy kotletów, dewolajów i bitek nie mogą także zapomnieć o tłuczku do mięsa. Na rynku dostępne są tłuczki drewniane oraz nieco cięższe tłuczki metalowe.
Akcesoria jednorazowego użytku i nie tylko
Podczas przygotowywania obiadu czy też pieczenia ciasta, niezwykle ważne jest zachowywanie właściwych proporcji składników. W tym celu warto zaopatrzyć się w miarkę oraz wagę kuchenną.
Należy pamiętać także o tym, że na sukces kulinarny składa się nie tylko smak, ale także wygląd potrawy. Tym, którzy nie mają zdolności manualnych, z pomocą przychodzą różnorodne foremki do ciastek i pierogów.
Wyżej wspomniane akcesoria są przedmiotami wielokrotnego użytku, jednak w kuchni bardzo często potrzebne są artykuły, których ze względów higienicznych nie można ponownie wykorzystać. Są nimi np. drewniane wykałaczki oraz patyczki do szaszłyków, folia aluminiowa, papier śniadaniowy czy też torebki na mrożonki. Przygotowując grilla lub nieformalne przyjęcie, warto zaopatrzyć się w naczynia jednorazowe, dzięki którym sprzątanie po dużej liczbie gości będzie znacznie szybsze. Jeżeli szukasz przydatnych i różnorodnych akcesoriów do swojej kuchni, zajrzyj sklep z akcesoriami i zapoznaj się z bogatym asortymentem produktów.
Artykuł sponsorowany.