Cebula – właściwości odżywcze i lecznicze

0

Cebula jest warzywem, które jest cenione przez człowieka już od czasów starożytnych. Już wtedy zauważono, że posiada wiele pozytywnych cech, właściwości leczniczych. Cebula jest warzywem niskokalorycznym. 100 g zawiera jedynie 40kcal. Bez ograniczeń mogą ją spożywać osoby chcące dbać o smukłą sylwetkę.
Cebula – właściwości odżywcze i lecznicze, co udowodniono na podstawie szeregu przeprowadzonych badań naukowych, ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego serca. Jednocześnie ma właściwości antynowotworowe. W momencie przechodzenia infekcji skutecznie łagodzi jej objawy. Syrop z cebuli domowej roboty to doskonałe uzupełnienie leczenia specjalistycznymi preparatami. Cebula jest źródłem wielu witamin. Zawiera w sobie duże ilości witaminy C oraz A. Bogata jest również w witaminy z grupy B. Najwięcej pozytywnych właściwości posiada cebula surowa. Cebula duszona lub gotowa także nie traci swoich atutów, ale zawiera ich nieco mniej. Cebula to doskonały dodatek do naszego jadłospisu, ale istnieją pewne przeciwwskazania do jej stosowania. Osoby cierpiące na choroby wątroby, schorzenia nerek czy niewydolność serca nie powinny jej spożywać.
Cebule wykazuje działania antynowotworowe. Posiadają w sobie niezwykle silny przeciwutleniacz, jakim jest kwercetyna. Doskonale chroni nasz przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. One są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Osoby wobec których istnieje podejrzenie zachorowania na nowotwór jelita grubego lub jajnika powinny regularnie spożywać cebulę.
Anemia powoduje ogólne osłabienie organizmu oraz większą podatność na zachorowania. Cebula jest skuteczną bronią w walce z tą przypadłością, ponieważ przyczynia się do większej przyswajalności żelazach. Ona również zawiera pewne ilości żelaza.
Warzywo to nie tylko jest dodatkiem do wielu dań. Ma także inne właściwości lecznicze. Okłady z cebuli przykładowo pomocne są w łagodzeniu stanów zapalnych. Przyczyniają się do szybszego gojenia się ran, czy nawet odmrożeń. Okłady leczą też trądzik.

www.gdansk4u.pl

Zapalenie mieszków włosowych

0

Dziś rano byłam na spotkaniu z lekarzem, które zostało zorganizowane w naszym lokalnym domu kultury. Tematy rozmów były różne, ale mnie najbardziej zainteresował jeden z nich – Zapalenie mieszków włosowych – jakie są przyczyny objawy i możliwości leczenia. Sama nie wiem co mnie tak przyciągnęło do tego tematu, ale słuchałam jak zaczarowana. Mówiła o tym pani doktor, która przyjechała z Warszawy. Była ona doświadczonym dermatologiem, który pomógł wielu ludziom z przeróżnymi problemami. Sama nie miałam kłopotów z moimi mieszkami włosowymi, więc tym bardziej nie wiem dlaczego słuchałam jej z takim zainteresowaniem. Był to ostatni panel na tym spotkaniu, więc w zasadzie większość ludzi poszła do domu już dawno. Nie da się ukryć, że główną atrakcją była tutaj konferencja o znaczeniu nabiału w diecie człowieka i to ona cieszyła się największym zainteresowaniem i tym samym największą publiką. Mnie oczywiście też interesowało to, czy mogę pić mleko i jeść jogurty, ale z pewnością nie było to tak ciekawe jak rozmowa o mieszkach włosowych i stanach zapalnych, które mogą je dopaść. Pani doktor z Warszawy miała przemiły głos i niesamowicie przyjemnie się jej słuchało. Miała w sobie coś takiego, że potrafiła zaczarować słuchacza, który jak tylko usłyszał kilka zdań z jej ust, chciał słuchać jej w nieskończoność. Bardzo dziwne uczucie, którego nie doświadczyłam nigdy wcześniej. Jak już mówiłam, większość ludzi w tym momencie już dawno wyszła, więc mogłam spokojnie zająć sobie miejsce w pierwszym rzędzie, bo stąd najlepiej było wszystko widać i słychać. Oprócz mnie na sali zostało może jakieś dwadzieścia osób, wliczają lekarzy, którzy przemawiali wcześniej i po prostu czekali na zakończenie spotkania, żeby móc iść na kawę. Doktor zaczęła od wyjaśnienia nam czym są mieszki włosowe, a potem już konkretnie przeszła do tego, co może powodować ich zapalenie. Na końcu wyjaśniła jeszcze jak można je wyleczyć. Zaskoczyło mnie to, że wspomniała o kilku domowych sposobach, bo myślałam, że lekarze w nie nie wierzą.

www.modaforte.pl

Kąpiel noworodka – jak to zrobić?

0

Poród jest niezwykle trudnym momentem w życiu każdej kobiety, ale jej problemy dopiero mają się zacząć! Na przykład, kąpiel noworodka – jak to zrobić? Początkująca mama może mieć kłopot z umyciem maleństwa, które waży średnio 3 kilogramy i jest niezwykle delikatne. Pierwsze kąpiele niekoniecznie będą udane. Świeżo upieczona mama zapomni przygotować ręcznik, naleje do wanienki zbyt zimną wodę, nie umyje dokładnie skóry pod fałdkami niemowlęcia. Udana pierwsza kąpiel noworodka – jak to zrobić? Najlepiej byłoby, gdyby przy kąpieli były obecne dwie osoby dorosłe. Jedna zajmie się kąpielą, druga będzie podawać niezbędne przedmioty- ręcznik, oliwkę do kąpieli, myjkę. Kąpiel noworodka – jak to zrobić? Przede wszystkim, warto przygotować wszystkie rzeczy jeszcze przed kąpielą. Należy pamiętać oczywiście o świeżych ubrankach dla maluszka oraz o zapasowej pieluszce, gdyby dziecku zdarzyła się drobna wpadka. Następnie należy przygotować ciepłą wodę w wanience. Powinna mieć 37 stopni- niektóre wanienki mają wbudowany termometr, który ułatwia sprawdzenie temperatury. Teraz można rozpocząć kąpiel noworodka – jak to zrobić? Najlepiej małe dziecko myć w samej wodzie. Wszelkie detergenty są na razie zbędne i mogą zniszczyć naturalną barierę ochronną skóry. Koniecznie trzeba też pamiętać o tym, aby nie zamoczyć pępka noworodka. Dopóki nie odpadnie kikut i pępek się nie zagoi, nie powinien być zanurzany w wodzie. Kąpiel noworodka – jak to zrobić? Najbezpieczniej będzie umyć maluszka w niewielkiej ilości wody, posługując się ręką. Specjalne myjki dla dzieci są niestety siedliskiem bakterii i trzeba je bardzo często wymieniać, dlatego mycie rękami wydaje się być rozsądniejsze, a poza tym jest delikatniejsze dla skóry i z pewnością jej nie uszkodzi. Kąpiel noworodka – jak to zrobić? Czy niezbędne jest codzienne mycie małego dziecka? Lepszym rozwiązaniem jest robienie jednego lub dwóch dni przerwy. Pozwoli to na odbudowanie naturalnej warstwy ochronnej skóry, która u noworodka jest niezmiernie ważna!

www.maleacieszy.pl

Domek w stylu zakopiańskim

0

Zakopane to bezapelacyjnie zimowa stolica Polski, sciągająca co roku miliony turystów. Nic dziwnego- stanowi połączenie gwarnego, pełnego życia miasta, a jednocześnie jest ostoją odpoczynku w samym sercu malowniczych gór. W górski krajobraz doskonale wkomponowują się budynki w charakterystycznym dla tego miejsca stylu architektonicznym.
Styl zakopiański zaczął kształtować się w końcu XIX wieku za sprawa niejakiego Stanisława Witkiewicza. Ten malarz, architekt i znawca sztuki osiedlił się w Zakopanem w 1890 roku i z miejsca pokochał tradycyjne zakopiańskie chałupy i tamtejszy folklor. Z czasem opracował i spopularyzował tak zwany styl zakopiański będący swoistym połączeniem tradycyjnego budownictwa Podhala, elementów sztuki ludowej i rozwiązań secesji.
Tradycyjne budownictwa zakopiańskie to głównie parterowe chaty zbudowane z drewna- najczęściej sosnowego, choć nie gardzono modrzewiem, czy jodłą. Nad izbami znajdował się strych służący do przetrzymywania siana, zaś dach kryto gontem. W tego typu budynkach czas spędzali kuracjusze- lecz proste, góralskie chaty były dość ciasne i niewygodne. Z tego też powodu Witkiewicz zdecydował się na zaprojektowanie okazałych willi, jednak w oparciu o miejscowy styl.
Nowe wille budowano, tak jak pierwowzory z drewnianych płazów, techniką na zrąb. Jako budynki reprezentacyjne, usytuowane były na skarpach i zboczach. Były znacznie większe i obszerniejsze niż pierwowzory, większość zatem była dwupiętrowa. Od strony południowej często stawiani taras. Cechy charakterystyczne architektury Witkiewicza to wysokie podmurówki z ociosanych kamieni, ozdobne kominy, bogato rzeźbione elementy na tarasach oraz gankach, zróżnicowana wielkość i kształt okien.
Wkrótce styl ten stał się popularny również w innych częściach kraju, a także, dzięki emigrantom- również w Ameryce.

www.skandynawskieinspiracje.pl

Do czego można użyć rzodkiewki?.

0

Rzodkiewka jest produktem dojść często używanym w naszej kuchni. Ale, żeby się nam szybko nie znudziła, to można ją używać na wiele sposobów. Również można ją łączyć z innymi warzywami. Najszybszym i najprostszym sposobem na zjedzenie rzodkiewki, jest po prostu oderwanie jej od liścia i umycie i zjedzenie nawet bez krojenia. Jeśli jednak tak nie chcemy, to możemy, pokroić sobie rzodkiewki na kanapki, i dodać do tego wszystko to co lubimy. Rzodkiewka ma to do siebie, że można ją łączyć z innymi produktami i nie wywołuje raczej jakiś skutków ubocznych, czy że będzie psuła smak potrawy. Dodatkowo rzodkiewka jest dobra do sałatek, szczególnie wiosennych, nie dojść, że doda smaku Twojej sałatki, to jeszcze będzie przez to bardziej kolorowa. Również możesz z rzodkiewki zrobić przeróżne „łódedczki” takie jakie się robi np. na imprezy. Dodatkowo możesz dodać rzodkiewkę do szaszłyka, co również zmieni i zaostrzy jego smak. Sposobów na rzodkiewkę jest mnóstwo. Możesz codziennie w inny sposób ją przyrządzać i wtedy Ci się nie znudzi, a będziesz zadowolona, bo będziesz mogła jeść swój ulubiony produkt. Rzodkiewka jest również niezbyt drogim produktem, więc można sobie na niego pozwolić, dodatkowo kupujesz go na pęczki, więc będziesz miała kilka rzodkiewek za jednym razem. Jest to też produkt, który może trochę poleżeć w lodówce i nie psuje się, więc z przechowywaniem go, również nie będzie problemu. Pamiętaj tylko, że obojętnie,jak będziesz ją wykorzystywać, to przepłukaj ją przed użyciem.

www.makemyplace.pl

Sałatkowo

0

Sałatki nasze polskie, i nie tylko. Świetnie sprawdzają się jako przekąski, przystawki, albo dodatki do dań głównych. Dawno mamy już za sobą czasy, gdy sałatka kojarzyła się z mało estetyczną paćką obficie zakrytą bardzo kalorycznym majonezem. Dziś mamy nieskończenie wiele wariacji, przepisów, pomysłów i metod na stworzenie pysznej sałatki, która będzie zachwycać swoimi połączeniami smakowymi. Z pewnością istotne w rozwoju “sztuki sałatkowej” jest wzajemne nakładanie się tradycji kulinarnych z różnych krajów, liczne poradniki i programy oraz oczywiście kreatywność gospodyń. Bazą dobrej sałatki może być ziemniak, makaron lub ryż, jeżeli zależy nam na tym, aby była sycąca. Przykładowo ryż dobrze się komponuje w połączeniu z tuńczykiem, do makaronu pasować będzie dobrze doprawione mięso a ziemniak sprawdza się w typowej jarzynowej sałatce. Niemalże zawsze można liczyć na doskonałe walory smakowe groszku, czy kukurydzy, a jako dodatek, bardzo dobrze sprawdza się seler, który można kupić już potarty i gotowy do dodania. Sałatki, przez różnorodność składników mogą dostarczyć wielu witamin i wartości odżywczych, choć często bywają ciężkostrawne jeśli za sos uznamy majonez. Na szczęście pojawia się coraz więcej świeżych i lekkich jarzyn, a sos przyrządzony na bazie jogurtu naturalnego również daje wiele ciekawych możliwości. Korzystajmy z wiosennych przepisów, dopóki natura nie skąpi nam pysznych składników. Zimą znów będziemy tęsknić za rzodkiewką czy pomidorami, więc kiedy mamy się nimi nasycić, jeśli nie teraz?

www.domosia.pl

Jedzone codziennie.

0

Pieczywo. Każdy człowiek odżywia się nim co dnia rzadko zastanawiając się nad jego wartością. Chleby, bułki, bagietki, rogaliki. Rodzajów pieczywa jest mnóstwo a, że chleb chlebowi nierówny, jedne jest zdrowsze, inne mniej. Podstawowym składnikiem chleba jest oczywiście mąka, woda i drożdże. Z racji, że wciąż dążymy do doskonałości to, niestety, na tym polu trudno już o typowe i w pełni naturalne pieczywo, ponieważ masowa produkcja szuka sposobów jak stworzyć tanio i dużo. Bez chleba czy chrupiącej bułeczki trudno byłoby przetrwać, każdy ma więc własne sposoby na sprawdzanie jakości pieczywa, zazwyczaj poprzez dotknięcie czy jest chrupiące i świeże, czy raczej gumowate. Rodzajów chleba wyróżnić można kilka, ze względu na mąkę, z której zostało upieczone. Żytnie, pszenne i mieszane to są podstawowe kategorie, które zawierają w sobie kilka dodatkowych podkategorii. Przykładowo, do pieczywa pszennego zaliczymy graham, kajzerki, chleb tostowy i razowy, bagietkę, słodkie bułeczki maślane oraz też bułki do hot-dogów. Pieczywo mieszane natomiast to różne regionalne rodzaje chlebów, w tym baltonowski i bardzo popularny słonecznikowy. Pieczywo żytnie to np. specyficzny pumpernikiel. Pamiętajmy jednak, że pieczywo należy do pokarmamów dość kalorycznych. Najzdrowsze oczywiście będą odmiany ciemne, najlepiej z dodatkiem dobroczynnych ziaren. Warto też się zastanowić nad naturalnością pieczywa – lepiej kupić chleb regionalny, z małej piekarni, która nie wypieka pieczywa na masową skalę. Przynajmniej mniej w nim będzie dodatków chemicznych zachowujących świeżość.

www.urzadzajmy.pl

Wegetarianizm niemożliwe, a jednak.

0

Codziennie na swojej drodze spotykamy co raz większą ilość wegetarian i wielu z nas dziwi się jak to jest możliwe żyć bez mięsa. Często taki osoby napotykają się z niezrozumieniem, a wręcz drwinami, ale to tylko przez ograniczonych ludzi bez podstawowej wiedzy. Wegetarianizm w ogólnym rozumieniu to odrzucenie mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny i ryb oraz wszelkich wyrobów pochodzenia zwierzęcego jak ubrania i obuwie ze skóry i futra. Ma on także swoje kategorie: laktowegetarianizm (dopuszcza mleka i przetwory), laktoowowegetarianizm (jaja), semiwegetarianizm (ograniczone ilości ryb i drobiu) oraz weganizm (tylko rośliny). Dieta wszystkim kojarząca się fanatyzmem i widzi mi się wcale taka nie jest i posiada swoje zalety, które są bardzo ważne w życiu człowieka. Taka dieta nie powoduje otyłości, zawiera wiele cennego błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wiedza o jedzeniu pozwala na eliminacje fastfoodów i słodyczy, a dodatkowo uczy empatii wobec zwierząt. Wady które posiada wegetarianizm jeżeli w ogóle można uznać to za wady to to, że trzeba poświęcić więcej czasu na sporządzenie potraw, a także w restauracjach czy miejscach publicznych można czuć się wykluczonym, gdyż potrawy tego typu są rzadko spotykane. Chociaż ku uciesze wszystkich wegetarian bary co raz częściej stają się dla nich przychylne i chociaż jedną, niewielką potrawę można znaleźć w ich menu. Każdy kto stosuje taką dietę lub ma w swoim otoczeniu wegetarianina wie, że to nie jest nic złego, ani nie prowadzi do skrajnych sytuacji, jak choroby związane z zaburzeniem odżywiania, bo głównie z tym jest mylnie kojarzona ta dieta.

www.inspirationstudio.pl

Chorwackie atrakcje. Karlowacz

0

Środkową Chorwację turyści zwykli kojarzyć głównie ze stolicą kraju, jednak nie tylko Zagrzeb zasługuje na ich uwagę. Pięknym miastem jest również Karlowacz, który zachwyca starym rynkiem i ciekawymi zabytkami. Jednym z nich jest zamek Dubrovac z XIV wieku, który dawniej służył jako siedziba chorwackich rodów książęcych. Urzędowali tu i przedstawiciele rodu Zrinskich i Frankopanów.
Samo miasto ma dość krótką historię. Jego powstanie oraz rozwój wiąże się przede wszystkim z powstaniem w XVI wieku Pogranicza Wojskowego. Jego głównym celem miała być ochrona przez Turkami. W związku z tym w XVI wieku arcyksiążę Karol zadecydował o budowie twierdzy, która miała stać się siedzibą komendanta wojskowego. Mieszkańcy miasta, w zamian za gotowość do obrony granic, otrzymywali od władcy liczne przywileje. Kolejny pas fortyfikacji powstał w XVIII wieku z inicjatywy cesarzowej Marii Teresy.
To, co najciekawsze, znajduje się jednak w okolicach miasta. To Jeziora Plitvickie. Jest ich 16, zaś ze względu na ochronę ich piękna objęte zostały ochroną jako park narodowy. Oprócz jezior na terenie parku można podziwiać również piękne wodospady, przy czym największe wrażenie robi na turystach Wielka Kaskada.
Ci, którzy zarezerwują sobie noclegi w tak wyjątkowym mieście jak Karlowacz, mogą liczyć na możliwość urządzania licznych wycieczek w okolicę tej miejscowości. Atrakcji jest wiele, zatem na nudę w czasie urlopu nikt tu narzekać nie powinien.

www.willagreenhouse.pl

Kubańskie atrakcje. Cienfuegos

0

Cienfuegos to jedno z ważniejszych miast, jakimi może się pochwalić Kuba. Położenie w pobliżu pięknej zatoki sprawia, że coraz chętniej zaglądają tu turyści. Co koniecznie powinni oni zobaczyć w trakcie wycieczki po tym ciekawym ośrodku miejskim? Oto i najważniejsze atrakcje, dzięki którym Cienfuegos staje się coraz modniejszym celem wypraw.
To miasto ma ogromne znaczenie strategiczne, jednak i jego zabytki przyciągają uwagę. Historyczne centrum ma się czym pochwalić, a w czasie wycieczki po starych uliczkach można ujrzeć wiele ciekawych obiektów. Jednym z ciekawszych obiektów jest tu Palacio Ferrer – gmach, którego najbardziej charakterystycznym elementem jest czerwona kopuła. Uwagę przyciąga też neoklasycystyczna katedra z lat 60-tych XIX wieku. Jej najważniejszymi ozdobami są ciekawe wieże oraz witraże, które zostały tu sprowadzone z odległej Francji. Kuba może się tu również pochwalić ciekawym gmachem teatralnym, który – podobnie jak większość reprezentacyjnych budynków miasta – powstał pod koniec XIX wieku. W tym mieście warto odwiedzić również słynną galerię sztuki kubańskiej, czyli Salon Centro de Arte. Warto też odwiedzić lokalne muzeum, w którym przedstawiona została historia Kuby. Można tu poznać dzieje wyspy od czasów prekolumbijskich, aż do okresu, w którym upadała polityka kolonialna. Ciekawym zabytkiem jest tu również Cmentarz Królowej, znany z ciekawych kwater wojennych. Spoczywają tu hiszpańscy żołnierze, polegli w czasie walk o wolność i niepodległość Kuby. To miejsce bez wątpienia będzie ciekawym punktem w programie wycieczki dla każdego miłośnika historii. Kuba może się przecież pochwalić ciekawą, choć dość trudną przeszłością, którą bez wątpienia warto poznać lepiej.

www.pomaranczowe.pl

ZOBACZ TEŻ