Szybkie ciastka z mąki orkiszowej

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzach. Moda na zdrowe odżywianie jest obecnie w największym rozkwicie, a produkty z kategorii eko coraz częściej wkładamy do sklepowych koszyków. Składniki takie jak mąka orkiszowa nie budzą już zdziwienia na twarzy ekspedientów i znajdziemy je nawet w małych, osiedlowych sklepach.

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzach. Moda na zdrowe odżywianie jest obecnie w największym rozkwicie, a produkty z kategorii eko coraz częściej wkładamy do sklepowych koszyków. Składniki takie jak mąka orkiszowa nie budzą już zdziwienia na twarzy ekspedientów i znajdziemy je nawet w małych, osiedlowych sklepach.

Naturalne słodycze własnego wyrobu

Ciasta czy ciastka z mąki orkiszowej są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Mąka orkiszowa jest pozyskiwana jak tradycyjna, jednak najważniejsze są tu ziarna pszenicy. Orkisz jest uprawiany od setek lat, jednak stopniowo był on wypierany przez klasyczne zboża, żeby jakiś czas temu powrócić do łask. Zawiera o wiele więcej białka i błonnika, przez co uważany jest za o wiele zdrowszą alternatywę. Pozyskana tak mąka orkiszowa idealnie sprawdzi się jako główny składnik domowych wypieków.

Szybkie ciastka z mąki orkiszowej

Kto nie lubi kruchych ciasteczek? Ich zapachu unoszącego się w całym mieszkaniu długi czas po pieczeniu i talerza pełnego smakołyków w sam raz do długich wieczorów z książką. W pół godziny możemy niewielkim wysiłkiem wyczarować cały talerz takich wspaniałości.

Składniki

  • 3 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 225 g masła, zimnego
  • 1 szklanka ciemnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 240 g gorzkich drobinek czekoladowych lub połamanej czekolady

Po wymieszaniu wszystkich składników należy schłodzić ciasto przez około 30 minut. Następnie formujemy małe kulki wielkości orzecha i układamy na papierze do pieczenia, delikatnie dociskając i spłaszczając. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni, ciastka z mąki orkiszowej pieczemy około 15 minut. Następnie czekamy aż przestygną.

Stwórz ulubioną kompozycję smaku

Nie jest żadną tajemnicą, że ziarna pszenicy są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Znajdziemy je w pieczywie, makaronach oraz wielu innych. Dlatego warto wybierać takie mieszanki zbóż, które mają więcej wartości odżywczych. Ciastka, gdzie zamiast tradycyjnej mąki, pojawi się mąka orkiszowa z pewnością będą o wiele bardziej zdrowe i mniej kaloryczne. Warto wzbogacić ich smak dodając ulubione bakalie czy suszone owoce.

Ciastka z mąki orkiszowej z płatkami owsianymi i żurawiną

Składniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka żurawiny suszonej
  • 2 jajka
  • 200 gram miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Sam proces przygotowania jest analogiczny jak w przepisie wyżej. Takie ciastka z mąki orkiszowej to nie tylko o wiele zdrowszy zamiennik tych sklepowych, ale także idealna przekąska do pracy czy na uczelnie. Samo przygotowanie ciastek jest banalnie proste i z pewnością każdy sobie z tym poradzi. To zdrowa możliwość wykorzystania ziarna pszenicy, gdzie możemy połączyć dobry smak i wartości odżywcze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here