Czarnuszka – jej zastosowanie w kuchni i kosmetyce.
Wspaniała roślina, która posiada właściwości nie tylko kulinarne i kosmetyczne ale również lecznicze. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, lotnego olejku, węglowodanów, białka, flawonoidów, alkaloidów oraz saponiny, a także beta-karotenu, licznych minerałów, witamin z grupy B. Wzbogacona w magnez, wapń, potas, żelazo, cynk oraz selen; zawiera również tymochinon, który obniża poziom glukozy i wzrost wydzielania insuliny, a więc pomaga cukrzykom. Na jej pomoc mogą liczyć również nadciśnieniowcy, astmatycy, mający kaszel i katar bądź chorujący na depresję.
W kuchni dodawana jest do potraw z delikatnego mięsa – drobiu i jagnięciny. Bardzo dobrze komponuje się w różnych sałatkach, marynatach, dodawana jest do pieczywa i twarogu.
Czarnuszka chroni przed promieniowaniem i dlatego ma zastosowanie w kosmetyce, produkty z nią w składzie polecane są na atopowe zapalenie skóry, grzybicę, łuszczycę czy trądzik młodzieńczy.

Skuteczne sposoby na sińce pod oczami.
Znów pozostajemy przy naturze i zbawiennym działaniu ziół oraz warzywa jakim jest ogórek. Polecane są maseczki i okłady z rumianku, nagietka i świetlika. Stany przeciwzapalne, zaczerwienienia oraz sinawe worki pod oczami zlikwiduje oczar wirginijski oraz ekstrakt z aloesu.

Czy lakier do paznokci szkodzi Twojemu ciału?
Oczywiście. Dlatego starajmy się używać go jak najrzadziej. W jego składzie znajdujemy formaldehyd, ftalan dibutylu (DBP), fosforan trifenylu (TPHP) czy toulen – substancje toksyczne, które nie są obojętne dla naszego organizmu.

www.niemam.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here