Na co zwrócić uwagę przy zakupie blendera?

Blender to niewielkich rozmiarów urządzenie wykorzystywane w kuchni m.in. do miksowania, przygotowywania koktajli czy soków różnego rodzaju. Jednak wybór odpowiedniego modelu wcale nie jest sprawą prostą.

Blender to niewielkich rozmiarów urządzenie wykorzystywane w kuchni m.in. do miksowania, przygotowywania koktajli czy soków różnego rodzaju. Jednak wybór odpowiedniego modelu wcale nie jest sprawą prostą. W tym przypadku nie należy szukać najtańszych rozwiązań. Czasem warto jest zainwestować w produkt sprawdzonej marki, który posłuży przez wiele lat. Czym zatem warto kierować się podczas zakupu blendera?

Przede wszystkim moc i obroty

Moc to niezwykle ważny parametr i to nie tylko w przypadku blenderów kuchennych. W praktyce, im większa jest moc urządzenia, tym blender dłużej może pracować bez żadnej przerwy. Ręczne blendery mają moc od 170 do nawet 800W. Blendery kielichowe są jeszcze silniejsze. Ich moc sięga 1500W. Warto postawić na model o możliwie wysokiej mocy, który bezawaryjnie będzie służył przez wiele długich lat.

Kolejnym, bardzo istotnym parametrem dla blendera są obroty, a więc prędkość wirowania noży. Proste blendery ręczne mogą wykonywać do 20 tysięcy obrotów na minutę. Kielichowe pod tym względem im nieco ustępują (do 19 tysięcy obrotów na minutę). Im więcej obrotów, tym szybciej dany produkt można rozdrobnić, posiekać.

Zastosowane noże

W blenderach ręcznych i kielichowych stosowane są noże stałe lub wymienne. Te drugie można łatwo wyczyścić. To bardzo dobre rozwiązanie przede wszystkim w przypadku blenderów z pojemnikiem (kielichowych), które są dość trudne do czyszczenia. W blenderach ręcznych na ogół stosuje się noże z dwoma skrzydełkami. Rzadziej spotykane są modele z czterema skrzydełkami. Blendery kielichowe mają natomiast noże sześcioskrzydełkowe i ostrza tnące w dwóch kierunkach. Znacznie przyspiesza to i usprawnia cały proces rozdrabniania produktów. Noże wykonane są na ogół ze stali nierdzewnej. Dzięki temu odznaczają się wysoką jakością i znaczną wytrzymałością. W praktyce, im więcej noży i im więcej kierunków ich obrotu, tym szybciej i lepiej produkty ulegają rozdrobnieniu.

Dodatkowe funkcjonalności

Dzisiaj trudno już sobie wyobrazić dobrej klasy blender kuchenny bez regulacji prędkości. Dzięki takiej funkcji, osoba używająca blender sama decyduje o szybkości, intensywności oraz czasie obrotów. Sporo urządzeń dostępnych na rynku posiada funkcję turbo, która świetnie radzi sobie nawet z twardymi i trudnymi do rozdrobnienia produktami. To ona wykorzystywana jest m.in. do kruszenia kostek lodu.

Oczywiście na końcu pozostaje jeszcze kwestia estetyczna. Dla wielu osób ma ona niebagatelne znaczenie. Najlepiej zainwestować w produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Modele plastikowe na ogół nie są zbyt wytrzymałe. Nie oznacza to jednak, że trzeba od razu wydawać fortunę, aby zakupić dobrej klasy blender kuchenny – ręczny lub kielichowy. Cena urządzeń tego rodzaju nie przekracza zwykle 100-200 złotych. Trzeba przy tym pamiętać, że blendery wykonane ze stali nierdzewnej są bardziej trwałe i wydajniejsze niż te plastikowe. Największe znaczenie mają jednak moc i ilość obrotów noży na minutę. To od tych parametrów zależy bowiem wydajność blendera.

Warto poznać również ranking blenderów, który przedstawia popularne modele na podstawie opinii właścicieli.

Rankingi produktów pomagają w podjęciu decyzji zakupowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here