Pieczywo. Każdy człowiek odżywia się nim co dnia rzadko zastanawiając się nad jego wartością. Chleby, bułki, bagietki, rogaliki. Rodzajów pieczywa jest mnóstwo a, że chleb chlebowi nierówny, jedne jest zdrowsze, inne mniej. Podstawowym składnikiem chleba jest oczywiście mąka, woda i drożdże. Z racji, że wciąż dążymy do doskonałości to, niestety, na tym polu trudno już o typowe i w pełni naturalne pieczywo, ponieważ masowa produkcja szuka sposobów jak stworzyć tanio i dużo. Bez chleba czy chrupiącej bułeczki trudno byłoby przetrwać, każdy ma więc własne sposoby na sprawdzanie jakości pieczywa, zazwyczaj poprzez dotknięcie czy jest chrupiące i świeże, czy raczej gumowate. Rodzajów chleba wyróżnić można kilka, ze względu na mąkę, z której zostało upieczone. Żytnie, pszenne i mieszane to są podstawowe kategorie, które zawierają w sobie kilka dodatkowych podkategorii. Przykładowo, do pieczywa pszennego zaliczymy graham, kajzerki, chleb tostowy i razowy, bagietkę, słodkie bułeczki maślane oraz też bułki do hot-dogów. Pieczywo mieszane natomiast to różne regionalne rodzaje chlebów, w tym baltonowski i bardzo popularny słonecznikowy. Pieczywo żytnie to np. specyficzny pumpernikiel. Pamiętajmy jednak, że pieczywo należy do pokarmamów dość kalorycznych. Najzdrowsze oczywiście będą odmiany ciemne, najlepiej z dodatkiem dobroczynnych ziaren. Warto też się zastanowić nad naturalnością pieczywa – lepiej kupić chleb regionalny, z małej piekarni, która nie wypieka pieczywa na masową skalę. Przynajmniej mniej w nim będzie dodatków chemicznych zachowujących świeżość.

www.urzadzajmy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here