Jak zrobić karmel?

Kto z nas nie lubi słodyczy? Chyba każdy, nawet będąc na diecie, czasami po prostu nie potrafi się oprzeć tabliczce czekolady, lodom naturalnym albo domowemu ciastu drożdżowemu z owocami, zrobionemu przez babcię. Jednym z najpopularniejszych składników ciast jest karmel – idealnie pasuje zarówno do placka z owocami, czekoladowej tarty, brownie z orzechami albo do klasycznego sernika. Idealnie podkręca on smak każdego deseru i na pewno sprawi, że jedząca go osoba zamknie oczy i westchnie z zachwytu. Jak zrobić karmel w domu, szybko i bez pomyłek?
Karmel to nic innego jak cukier podgrzany do odpowiedniej temperatury. Potrzebujemy więc rondelek o grubym dnie, mniej więcej 1,5 szklanki brązowego lub białego cukru, w zależności od preferencji oraz 8 łyżeczek wody. Obydwa składniki należy wrzucić do garnka i powoli gotować, bez przerwy intensywnie mieszając. Musimy zwrócić uwagę, by nasz cukier na pewno rozpuścił się przed rozpoczęciem wrzenia masy. Kluczem do sukcesu jest tutaj mały płomień i naprawdę solidnie mieszać. Gdy na wierzchu naszej masy zaczną pojawiać się bąbelki, powinniśmy odłożyć łyżkę i kontynuować mieszanie poprzez uniesienie garnka i delikatne, koliste poruszanie nim w powietrzu. Należy zwrócić uwagę, czy cały karmel ma jednolity kolor – wówczas będziemy mieć pewność, że jest dobry. Gotową masę karmelową możemy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poczekać aż do końca wystygnie i wyciąć z niej np. krówki albo inne dekoracje do ciast lub deserów. Jeżeli potrzebujemy warstwy karmelowej w cieście, wystarczy że użyjemy naszego karmelu samodzielnie lub wymieszamy go z, koniecznie ciepłą, śmietaną. Wówczas nasz karmel będzie jeszcze słodszy i bardziej mleczny, co idealnie sprawdzi się chociażby w serniku czy makowcu. Jeżeli mamy ochotę na smakowy karmel, to przed roztopieniem cukru, roztopmy w naszym rondelku ulubiony dodatek, którego smak ma dominować w polewie – prawdziwe, dobrej jakości kakao, masło lub odrobinę cynamonu. Taka masa świetnie sprawdzi się np. jako dekoracja deseru lodowego.

www.malamama.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułgotowanie
Następny artykułZdrowa żywność

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here